Tebofortan 40 mg filmtabletta

A perifériás és agyi vérellátás fokozására, szédülés, fülzúgás, memóriazavarok kezelésére alkalmazható gyógyszer.


A készítmény hatóanyaga: Ginkgo biloba (páfrányfenyő) levél száraz kivonat

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a Tebofortan 40 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Tebofortan 40 mg filmtabletta szedése előtt
3.    Hogyan kell szedni a Tebofortan 40 mg filmtablettát?
4.    Lehetséges mellékhatások
5    Hogyan kell a Tebofortan 40 mg filmtablettát tárolni?
6.    További információk

1.  MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TEBOFORTAN 40 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
 • Elégtelen agyi vérátáramlás és tápanyagellátás következtében fellépő agyműködési zavarok – melyek főbb tüneteként jelentkezhet: a szellemi teljesítőképesség és koncentrációs készség csökkenése, elégtelen emlékezőképesség – tüneti kezelésére.
 • Alzheimer-típusú, vagy éreredetű (multi-infarkt) elbutulás, valamint kevert típusú elbutulás enyhe és középsúlyos formáiban.
 • A karokban és a lábakban jelentkező verőér vérellátási zavarokban (időszakos sántítás) a fájdalommentes járástávolság növelésére.
 • Szédülés (vertigo).
 • Fülzúgás (tinnitusz).

2.  TUDNIVALÓK A TEBOFORTAN 40 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT


Ne szedje a Tebofortan 40 mg filmtablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Tebofortan 40 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.
 • 18 év alatti életkorban, mivel a gyógyszer gyermekeknél történő alkalmazására vonatkozóan elegendő tapasztalat nem áll rendelkezésre.

A Tebofortan 40 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A kezelés megkezdése előtt tisztázni kell, hogy a tünetek nem valamely egyéb, másként kezelendő betegség tünetei-e.
 • Amennyiben fokozottan hajlamos a vérzékenységre, a Tebofortan 40 mg kezelés megkezdése előtt keresse fel kezelőorvosát. Eseti jelentések arra utalnak, hogy a Gingko biloba tartalmú készítmények növelhetik a vérzékenységre való hajlamot. Klinikai vizsgálatokban azonban a véralvadást befolyásoló hatást nem bizonyították
 • Epilepsziás görcsök esetén, a Tebofortan 40 mg filmtabletta szedésének megkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kölcsönhatások véralvadásgátló szerekkel nem zárhatók ki.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Tebofortan 40 mg filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A készítmény hatását az étel-ital minősége / mennyisége nem befolyásolja.


Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Emberi terhességben tapasztalat nem áll rendelkezésre. A Tebofortan 40 mg filmtabletta alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség alatt.
Nem ismeretes, hogy a kivonat alkotórészei kiválasztódnak-e az emberi anyatejbe. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő vizsgálati adat, a készítmény a szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Tebofortan 40 mg filmtabletta egyes összetevőiről

A Tebofortan 40 mg filmtabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3.  HOGYAN KELL SZEDNI A TEBOFORTAN 40 MG FILMTABLETTÁT?

A Tebofortan 40 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Felnőttek szokásos adagja naponta 3-szor 1 filmtabletta, 8-12 héten keresztül. Amennyiben indokolt, a továbbiakban 2-szer 1 filmtabletta naponta.
A filmtablettát kevés folyadékkal kell bevenni. A készítmény étkezéstől függetlenül bevehető.A Tebofortan 40 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott 18 éven aluli serdülők és gyermekek számára, mivel elegendő tapasztalat nem áll rendelkezésre.
Idős betegek, vesekárosodásban szenvedők esetében sem szükséges az adag módosítása.Májbetegekre vonatkozó információ nem áll rendelkezésre.

Ha az előírtnál több Tebofortan 40 mg filmtablettát vett be

Túladagolási tüneteket ezidáig nem észleltek. Mindazonáltal, az előírtnál több filmtabletta bevétele esetén a lehető leghamarabb tájékoztassa orvosát és kérje ki a tanácsát.


Ha elfelejtette bevenni a Tebofortan 40 mg filmtablettát

A kihagyott adagot már ne vegye be, hanem várja meg a következő adag szedésének időpontját és az előírt módon folytassa a kezelést. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4.  LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Tebofortan 40 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon ritkán
(10 000 betegből kevesebb, mint 1- et érint) fejfájás, alvászavar, szédülés, forróságérzés, hányinger és emésztőrendszeri zavarok, heves szívdobogásérzés, szegycsont mögötti fájdalom, valamint allergiás bőrreakciók (bőrpír, duzzanat, viszketés) lépnek fel. A Ginkgo készítmények hosszantartó alkalmazása során egyedi esetekben részben ismeretlen minőségű vérzéseket figyeltek meg, azonban a vérzések és a Ginkgo-készítmények szedése közötti összefüggés nem bizonyított.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5.  HOGYAN KELL A TEBOFORTAN 40 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 • Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 • A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Tebofortan 40 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Tebofortan 40 mg filmtabletta
 • A készítmény hatóanyaga: 40 mg Ginkgo bilobae folii extractum siccum (páfrányfenyőlevél száraz kivonat (EGb 761), drog-extractum arány: 35-67:1, kivonószer 60% (m/m) aceton) standardizálva 8,8-10,8 mg Ginkgo biloba flavonglikozidra és 2,16-2,64 mg terpénlaktonra (ginkgolid, bilobalid) filmtablettánként.
 • Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (115 mg), dimetikon emulzió, sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), makrogol 1500, hipromellóz, kroszkarmellóz nátrium.

Milyen a Tebofortan 40 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kerek, sárga színű, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.
20 db, vagy 50 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban, és dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co. KG
Willmar-Schwabe-Str. 4
76227 Karlsruhe
Németország


A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Schwabe Hungary Kft., 1117 Budapest,
Nádorliget u. 8. E épület fsz. 1.


OGYI-T-4325/01        (20 db)
OGYI-T-4325/02        (50 db)


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. január


Szövegforrás: Betegtájékoztató


Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Kordován WEB


Egészségvédelem


Homeopátiás tanácsok

Homeopátia

Impresszum

 

Honlaptulajdonos:
Kordován Patika
A honlapot szerkeszti:
helpNeT
Felelős szerkesztő:
Offenbeckné Dr. Sólyi Ilona

 

Adatkezelési tájékoztató

 

Jognyilatkozat  

 

Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik  a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!

 

Látogatószámláló

Oldalletöltések száma: 1588918