Lopedium 2 mg kemeny kapszula 20 dbA Lopedium 2 mg kemény kapszula hatóanyaga a loperamid, amely a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható. A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.
 
A készítmény hatóanyaga: loperamid-hidroklorid

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 
A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt
3.    Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
1.    Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lopedium 2 mg kemény kapszula hatóanyaga a loperamid, amely a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható.
Ileosztómia (egy nyílás kialakítása a hasfalon át a vékonybélbe) utáni állapotban alkalmazható a székletek számának és volumenének csökkentésére és konzisztenciájuk javítására, ill. a széklet keménységének fokozására.
  
A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.
  
Orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a bélgázképződés okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Tartósan fennálló (krónikus) hasmenés vagy bélműtétet követő állapot esetén a Lopedium kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
  
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 
2.    Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt
 
Ne szedje a Lopedium 2 mg kemény kapszulát:
 • ha allergiás a loperamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • 2 éves kor alatt.
 
A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad elsődleges kezelésként alkalmazni:
 • magas lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén,
 • gyulladással járó bélbetegség, kolitisz ulceróza (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén,
 • bakteriális eredetű vékony- és vastagbélgyulladás esetén (melyet pl. Salmonella, Shigella vagy Campylobacter okoz),
 • antibiotikum szedés ideje alatt vagy azt követően jelentkező hasmenés (ún. álhártyás [antibiotikum által okozott] vastagbélgyulladás) esetén.
 
A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad alkalmazni abban az esetben, amikor a bélműködés lassítását kerülni kell.
A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy bélelzáródás alakul ki.
 
Figyelmeztetések és óvintézkedések
 
A Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 • A Lopedium 2 mg kemény kapszula a hasmenés tüneti kezelésére szolgál, az okot nem szünteti meg. Amennyiben lehetséges, minden esetben az oki kezelésre kell törekedni.
 • A hasmenés folyadék- és sóvesztéssel jár, ezért annak pótlására – különösen gyermekek esetében – nagy figyelmet kell fordítani.
  A gyógyszertárban speciális, sókat és cukrot tartalmazó por kapható, amelyet vízbe keverve kell bevenni és így pótolja a hasmenés okozta folyadék- és sóveszteséget. Ez a por főleg gyermekek számára ajánlott.
  2 és 6 éves kor közötti gyermekeknek a Lopedium 2 mg kemény kapszula orvosi javallat és felügyelet nélkül nem adható.
 • Hirtelen kialakult heveny hasmenés esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula általában 48 órán belül megszünteti a tüneteket. Amennyiben nem, úgy hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvoshoz.
 • Ha kezelőorvosa tanácsa alapján kerülnie kell a bélmozgást lassító kezelést, akkor ne szedjen Lopedium 2 mg kemény kapszulát. Ilyen eset lehet például, ha Önnek szorulása vagy hasi puffadása van.
 • AIDS-es betegek hasmenésének kezelésekor hasi feszülés jelei esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.
 • Májműködési zavar fennállását tudassa kezelőorvosával, mivel emiatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése idején szorosabb orvosi felügyelet válhat szükségessé. Májkárosodás esetén a Lopedium 2 mg kapszulát fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni, mivel idegrendszeri károsodást okozhat.
 
Gyermekek
2 évesnél fitalabb gyermekeknek loperamid-hidroklorid hatóanyag egyáltalán nem adható.
 
Egyéb gyógyszerek és a Lopedium 2 mg kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
A gyomor- és bélműködést fokozó gyógyszerek csökkenthetik a Lopedium 2 mg kemény kapszula hatását.
   
Mielőtt elkezdené szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát, beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi hatóanyag tartalmú gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ezek növelhetik a loperamid vérben mérhető szintjét:
 • kinidin (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer)
 • ritonavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer)
 • itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
 • gemfibrozil (vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszer)
 • itrakonazol és gemfibrozil kombinációja
 
A szájon át szedhető dezmopresszin (elsősorban a vizelet képződésének csökkentésére adott gyógyszer) együttes alkalmazása a Lopedium 2 mg kemény kapszulával növelheti a dezmopresszin hatását, ezért lehetséges, hogy a dezmopresszin adagját csökkenteni kell.
 
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
  
Terhesség
Terhességben a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése nem javasolt, ezért ismert vagy feltételezett terhesség esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát a megfelelő kezelést illetően.
 
Szoptatás
Mivel a Lopedium kemény kapszula hatóanyaga kis mennyiségben átjuthat az anyatejbe, alkalmazása szoptatás alatt nem javasolt. Konzultáljon kezelőorvosával a megfelelő kezelést illetően.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lopedium 2 mg kemény kapszulával kezelt hasmenés esetén fáradtság, szédülés vagy álmosság fordulhat elő. Amennyiben ezen tünetek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
 
A Lopedium 2 mg kemény kapszula laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer kapszulánként 127 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
3.    Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
A készítmény ajánlott adagja
 
Felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek
 • Akut hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt követően 1 kapszula (2 mg) adása javasolt minden laza széklet után.
 • Krónikus hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt a kezdő adagot addig kell emelni, amíg a beteg naponta 1-2 alkalommal szilárd székletet nem ürít, ami általában napi 1-6 kapszulával (2-12 mg), mint fenntartó adaggal, érhető el.
 
Felnőttek számára a maximális adag akut és krónikus hasmenés esetén naponta 8 kapszula (16 mg), gyermekek esetében pedig a testtömegtől függ (3 kapszula/20 testtömeg kilogramm), de nem haladhatja meg a napi 8 kapszulát (16 mg).
    
 A 6 évesnél idősebb gyermek  
testtömege (kg)
 A naponta adható kemény kapszulák  
száma nem lehet több
20 - 26 3 kemény kapszulánál
27 - 33 4 kemény kapszulánál
34 - 39 5 kemény kapszulánál
40 - 46 6 kemény kapszulánál
 47 - 53  7 kemény kapszulánál
54 kg-tól 8 kemény kapszulánál
 
2-6 éves korú gyermekek
A Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem javasolt.
 
2 évesnél fiatalabb gyermekek
2 évesnél fiatalabb gyermekeknek egyáltalán nem adható loperamid-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó készítmény.
 
Idősek
Időskorú betegek esetén az adagolás módosítása nem szükséges.
 
Vesekárosodásban szenvedő betegek
Vesekárosodásban szenvedő betegek számára dózismódosítás nem szükséges.
 
Májkárosodásban szenvedő betegek
Mivel májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, a loperamid-hidrokloridot tartalmazó készítményeket óvatosan kell alkalmazni.
 
Az alkalmazás módja
A kapszulát folyadékkal kell bevenni.
  
Fertőzéses hasmenésben nem pótolja az antibakteriális kezelést.
Hasmenés fennállása alatt, különösen gyermekeknél, a szervezet által elveszített folyadék és sók (elektrolitok) pótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell.
Ha akut hasmenés esetén a kezelés kezdete után 48 órával (2 napon belül) nem jelentkezik klinikai javulás, hagyja abba a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon orvoshoz!
A kezelés 2 napnál tovább csak az orvos utasítására és a betegség lefolyásának ellenőrzése mellett alkalmazható.
  
Ha az előírtnál több Lopedium 2 mg kemény kapszulát vett be
Ha túl sok kapszulát vett be, keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!
 
A túladagolás tünetei lehetnek a központi idegrendszer csökkent működéséből származó zavarok (reagálási képtelenség (stupor), a mozgáskoordináció zavara, aluszékonyság, pupillaszűkület, izomtónus fokozódás és légzéscsökkenés), továbbá vizeletelakadás (vizeletretenció) és bélelzáródás. A központi idegrendszeri hatásokra a gyermekek érzékenyebbek lehetnek, mint a felnőttek.
  
Ha elfelejtette bevenni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Folytassa a gyógyszer alkalmazását a betegtájékoztatóban foglaltak szerint, a következő időpontban!  
   
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
  
4.    Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi táblázat az akut és/vagy krónikus hasmenésben végzett klinikai vizsgálatok során, továbbá a forgalomba hozatalt követő időszakban a loperamid-hidroklorid hatóanyaggal kapcsolatban jelentett mellékhatásokat mutatja.
 
 • Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • fejfájás
 • szédülés
 • székrekedés
 • hányinger
 • fokozott bélgázképződés
 
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • fájdalom a has felső részén
 • hasi fájdalom
 • hasi diszkomfortérzés
 • szájszárazság
 • hányás
 • emésztési nehézség
 • bőrkiütés
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • haspuffadás
 
Nem ismert (előfordulási gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
 • túlérzékenységi reakció, beleértve az anafilaxiás sokkot is, amely nehézlégzéssel vagy izzadással jár
 • aluszékonyság, eszméletvesztés, reagálási képtelenség (stupor), csökkent éberség, fokozott izomtónus, koordinációs zavar
 • pupillaszűkület
 • bélelzáródás (beleértve a paralitikus bélelzáródást is), a vastagbél rendellenes tágulata, pl. krónikus vastagbélgyulladás (megakolon, beleértve a toxikus megakolont is), nyelvfájdalom
 • súlyos hólyagos bőrkiütés (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis és eritéma multiforme), a nyelv vagy nyálkahártyák duzzanata (angioödéma), csalánkütés, bőrviszketés
 • vizeletelakadás
 • fáradtság
 
Nagyon ritkán, különösen akkor, ha nem tartja be az adagolási javaslatot, súlyosabb hasi puffadás, a bélmozgás leállása fordulhat elő. Ilyen esetben azonnal hagyja abba az Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon kezelőorvosához!
 
A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése során számos olyan panasz előfordulhat, amelyet általában nehéz elkülöníteni a hasmenéssel együtt járó tünetektől, mint hasi fájdalom, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, álmosság, szájszárazság, bélgázosság, étvágytalanság.
 
Gyermekek
Általánosságban, ebben a betegpopulációban a mellékhatás-profil hasonló volt ahhoz, amit felnőtteknél, valamint a 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknél a loperamid-hidrokloriddal végzett klinikai vizsgálatokban észleltek.
 
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
5.    Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
Mit tartalmaz a Lopedium 2 mg kemény kapszula?
-   A készítmény hatóanyaga: Egy kemény kapszulában 2 mg loperamid-hidroklorid van.
  
-   Egyéb összetevők: magnézium sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz monohidrát, sárga vas oxid (E 172), patent kék (E 131), titán dioxid (E 171), zselatin, fekete vas oxid (E 172).
 
Milyen a Lopedium 2 mg kemény kapszula külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
180 mg fehér vagy csaknem fehér színű, homogén por szürke sötétzöld színű, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltve.
10 db, 20 db vagy 30 db kemény kapszula fehér átlátszatlan PP/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Magyarország
 
Gyártó:
LEK Polska S.A.
Domaniewska 50C, 02 672 Warsawa
Lengyelország
 
Salutas Pharma GmbH
Otto-von-Guericke Allee 1, 39179 Barleben
Németország
 
OGYI-T-5711/01    10×
OGYI-T-5711/02    20×
OGYI-T-5711/04    30×
  
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. július
  
Szövegforrás: Betegtájékoztató

Veszélyhelyzet után

Veszelyhelyzet

Egészségvédelem


Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Kordován WEB


Homeopátiás tanácsok

Homeopátia

Impresszum

 

Honlaptulajdonos:
Kordován Patika
A honlapot szerkeszti:
helpNeT
Felelős szerkesztő:
Offenbeckné Dr. Sólyi Ilona

 

Adatkezelési tájékoztató

 

Jognyilatkozat  

 

Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik  a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!

 

Látogatószámláló

Oldalletöltések száma: 1673963